Att tänka på vid bilköp

Går du i tankar om att köpa en begagnad bil? Då finns det en hel del saker som du måste lägga på minnet för att göra ett så bra köp som möjligt – och inte köpa grisen i säcken!

man tittar på bilarNär det kommer till att köpa en bil begagnat är det viktigt att veta vad man bör kontrollera och vilka varningsflaggor man ska hålla utkik efter. Till exempel skriver man en rad olika tips på Konsumentverkets hemsida Hallå Konsument som handlar om just frågor och tips som rör alla typer av konsumenter – och här har man ett helt avsnitt som berör bilköp av privatperson där allt man ska tänka på finns uppradat. Exempelvis skriver man om vikten av att provköra bilen och varför, vilket man formulerar som följande:

”Provkör bilen innan du köper den. Om du själv inte har så bra kunskaper om bilar är det bra att ta med en person som är kunnig. Provkör bilen en längre stund så att den blir varm. Då hinner alla system aktiveras och det kan vara lättare att upptäcka fel.” läs mer hos Hallå Konsument.

Något att minnas är att man inte behöver köpa en bil som är i superbra skick, för det går att snygga till bilar enkelt – vilket vi tidigare tipsat om här. Men för den sakens skull ska man inte vara blåögd och köpa första bästa bil, för som köpare av en begagnad bil som säljs av en privatperson gäller nämligen inte ångerrätten om denna inte specifikt skrivits in i köpekontraktet mellan dig och säljaren. Det som gäller är istället Köplagen, vilken är dispositiv och det innebär att den bara är gällande om inget annat är avtalat – och därför ska man alltid skriva köpekontrakt med allt som säljare och köpare kommer överens om. Och när allt ser okej ut och du köpt den bil du vill ha: glöm inte att du och säljaren måste göra en anmälan till Transportstyrelsen om ägarbyte!