Byt däck på din Volvo

För att ta hand om din Volvo på bästa möjliga vis och vara säker ute på vägarna är det viktigt att byta däck på rätt datum. Här går vi igenom vad du behöver ha koll på när du ska byta däck och vilka lagar och regler som gäller.

Att byta däck kan du enkelt göra själv när du har rätt verktyg. Det du behöver är en domkraft som klarar tunga lyft i garaget, och en mutterdragare för att kunna skruva åt däcken ordentligt. Däcken på din Volvo ska bytas två gånger per år men exakt när bytet ska ske kanske inte har varit helt självklart.

Vinterdäck eller sommardäck?

Set,Of,Wheels,With,Winter,Tires,Outdoors,On,Snowy,Road”I Sverige SKA ditt fordon ha vinterdäck 1 december till 31 mars om det är vinterväglag.” Expressen.

Detta innebär att du ska byte till vinterdäck den 1 december och till sommardäck den 1 april om det inte är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Med vinterväglag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på vägarna som kan påverka fästet på vägen. Dubbdäck får lov att användas den 1 oktober till 15 april, övrig tid är dessa däck helt förbjudna om det inte är vinterväglag. Var även uppmärksam på ställena där du kör för på vissa platser är dubbdäck alltid förbjudna. Det kan exempelvis vara specifika gator i en stad.

 

Krav på mönsterdjup

Kravet på mönsterdjup för vinterdäck är minst 3 millimeter för personbilar. Du kan även tänka på att placera däck med största mönsterdjup längst bak på bilen då risken för sladd minskar när du bromsar eller svänger.