Volvo 240 levererades med en fyracylindrig bensinmotor, tillverkad av Volvo själva, eller med sexcylindriga dieselmotorer från VAG. Som alla andra volvomodeller fram till Volvo V70 är 240:n bakhjulsdriven, och hjulen drivs av en stel bakaxel. Från början fanns bilen bara med manuell växellåda, men från 1975 gick det att få den med en 3-stegad automatlåda från Borg-Warner. Dessa blev dock aldrig särskilt populära eftersom de drog otroligt mycket bensin, och eftersom svenskar aldrig varit särskilt förtjusta i automatlådor, åtminstone inte på personbilar.
En annan finess var fjäderbenen, som i Volvo 240 var av MacPherson-typ. I denna konstruktion är stötdämparen inbyggd i fjäderbenet, och man sparar på detta sätt en hel del plats jämfört med den traditionella upphängningen, där fjädern och stötdämparen sitter åtskilda från varandra. Volvo var på intet sätt först med denna teknik, som patenterades i november 1949 och är mycket vanlig i framvagnar än idag. Tekniken fanns dock inte i Volvo 140, som hade en traditionell upphängning. Att Volvo använde sig av MacPherson-fjäderben gjorde att man kunde skapa en rymligare bil, och med en annan upphängning hade kanske inte 245 blivit lika populär bland barnfamiljer.
Nackdelar och fördelar
Även om det finns mycket positivt att säga om Volvo 240 så var det inte en perfekt bil. Å andra sidan går det inte heller att skapa ett sådant fordon. Många tycker att den är ganska tråkig att köra, och karosserna började relativt lätt att rosta. Å andra sidan är motorn otroligt slitstark, även om den på typiskt volvomanér drar ganska mycket bensin, framför allt med automatlåda.
Tack vare sin driftsäkerhet blev 240 en mycket populär bil hos företag och myndigheter, framför allt i Sverige. Polisen och den svenska militären använde bilen, och detsamma gjorde Televerket, som fram till 1993 var ett statligt verk, Vattenfall och Posten. Både Televerket och Försvaret använde extrautrustade bilar, med differentialbroms, och fortsatte att använda den gamla växellådan efter att denna försvunnit från den civila marknaden.