Tvätta bilen lagligt

Om du ska tvätta bilen finns det en del saker du bör känna till för att genomföra tvättningen på rätt sött – visste du till exempel att det faktiskt är olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten vilket är just vad man gör när man tvättar bilen på sin garageuppfart?

När du ska tvätta din bil är det viktigt att du tänker till lite kring vart och hur du tvättar bilen. Om du inte har ett renoverat och välinrett garage med golvbrunn är rekommendationen att ta bilen till en tvätt hall, förutsatt att hallen du väljer har sitt avloppssystem kopplat till en golvbrunn som går till reningsverk vill säga. När man tvättar bilen så släpper man nämligen ut både olja, tungmetaller, asfalt och däckrester samt en hel drös med kemikalier från olika sorters bilvårdsmedel – vilket man kanske inte tänker på när man står där med högtryckstvätten och sköljer sin nyschamponerade pärla, men så är det tyvärr. Det är dessutom olagligt, något man kan läsa i Miljöbalken, men det är det få personer som tänker på.

Tips när du tvättar bilen själv

Hur ska man då göra för att tvätta bilen på ett bra sätt? Det är något som OKQ8, som själva driver en hel del tvätt hallar för bilar, tipsar om i ett pressemddelande. Och deras råd är att alltid tvätta bilen i en automatisk biltvättsanläggning, kort kallad biltvätt, som du kör in i och tvättningen sker med hjälp av maskiner. Eller att man tvättar själv på en särskild Tvätta själv-hall där de som driver hallen ser till att tvättvattnet hanteras på ett hållbart sätt för miljön. Vid själva tvättningen finns också en del saker att tänka på, här är ett axplock av deras bästa råd:

  • Tappar du din tvättsvamp på marken ska den inte återanvändas, den kan vara full av smuts som gör repor.
  • Bästa hinken för biltvätt är den som har ett raster i botten, alltså ett skydd som hindrar smuts och skräp att virvla upp från hinken botten.
  • Använd ett bilschampo som är miljövänligt och mät noga hur mycket schampo som krävs för att få bilen ren och ta varken mer eller mindre än så.