Volvo och svenskhet

Det finns väl få saker som känns så svenskt som Volvo. Ja, det skulle vara IKEA, köttbullar och surströmming i så fall. Volvo och svenskhet är någonting som går hand i hand på många sätt, och här ska ni få höra varför.

Vi är kända för att vi är strukturerade och lågmälda, det tar sig uttryck i allt från att vi givetvis skaffar reservdelar till Volvo av hög kvalitet och tar hand om våra bilar, utan att för den delen göra dem allt för flådiga och skrytiga, till att snällt ställa oss i kö oavsett om det är toaletten på nattklubben vi köar till eller provsmakningen av ost på Konsum. Ledordet när det kommer till svenskhet är lagom. Vi ska kunna lagom mycket om lagom många saker, visst kan vi få alla rätt på det här quizet om Volvo, men då ska vi ta det ytterst ödmjukt och i stället poängtera att ”Men du kan så mycket mer om SAAB än vad jag gör” till den vi ändå väljer att dela med oss av vårt resultat till. För vi vill ju inte skryta överdrivet mycket.

Det är också väldigt skönt för en svensk att åka bil, i kollektivtrafiken tvingas vi nämligen konfronteras med en massa främlingar vi helst inte vill ha någon kontakt med, och ibland händer det att någon som inte läst in sig på vett och etikett börjar prata med en och inte alls förstår vinken när man artigt säger ”Ja, just det” med ett stelt leende och åter vänder blicken ned i smartphonen. I bilen får man vara i fred, och kan i stället sitta och passiv-aggressivt svära tyst för sig själv över de där trafikdårarna som inte blinkar när de svänger ur rondellen eller som byter fil utan att se sig för. Ja, bilen är en oas för svensken. Vad lastar då en typisk svensk in i bilen?

  • Matkassar. Främst på fredagar, då den stora veckohandlingen brukar äga rum. Men det är inte som du tror, att kassen svämmar över av tacotillbehör att ha på fredagsmyset. Nej, svensken vill nämligen helst inte vara som alla andra så i stället för tacos gör man nu pad thai på fredagarna. För man är inte som alla andra.
  • I bakluckan lastar man gärna in familjens schäfer, men det kan även vara en golden retriever som flåsar passagerarna i baksätet i nacken under bilresan.
  • I baksätet sitter i genomsnitt 1,9 barn, och de sitter generellt där för att få skjuts till en idrottsaktivitet i den lokala föreningen.

Vi ska inte ens börja tala om föreningar förresten. Man brukar säga att så fort en svensk ska göra någonting med någon annan så startar de en förening för det. Och det ligger viss sanning i det, den ideella föreningen är det nästan ingen som lyckas undvika under livets gång, från det att man som barn börjar med idrott eller annan aktivitet tills man som gammal är med i en PRO-förening eller kanske någon bingoförening. Och för den som älskar Volvo kan vi avslöja att det faktiskt finns en Volvo Pensionärsförening. Svenskhet i en liten ask.